SaHabat

Tuesday, November 16, 2010

ApA ItU IbAdAh QuRban?

Assalamualaikum,


ApE KhAbar SeMuA SaHaBat2X?


LaMa X mEnULiS BLog Ni?


SaYa BeGiTu SiBuK Sari DuA nI(SeMeNjAK nI)..


DoK SeTtLe Ke RiSaLah..


SeMpENa hArI rAYA AiDiLAdha...


SaYa InGIn MeNcEriTaKAN SeRbA SeDiKiT TeNtAng IbAdaH QuRbAN:Aidiladha juga diberi gelaran sebagai hari raya haji kerana ia diraikan ketika umat Islam mengerjakan salah satu dari amal ibadah yang termasuk di dalam rukun Islam yang lima, iaitu ibadah haji. Di samping itu, Aidiladha juga dikenali sebagai hari raya korban kerana antara syiar semasa merayakannya adalah mengorbankan haiwan seperti unta, lembu, kambing dan biri-biri.

Ibadah korban dilakukan sempena memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s yang sanggup menyembelih anak kesayangannya Nabi Ismail a.s kerana taat kepada perintah ALLAH. Namun, berkat kesabaran serta ketaatan kedua-dua ayah dan anak ini maka ALLAH telah menggantikannya dengan seekor binatang ketika Nabi Ibrahim sudah bersedia menyembelih anaknya itu. Peristiwa ini telah dirakamkan oleh ALLAH sebagaimana firman ALLAH S.W.T:

“Maka ketika anaknya itu sampai (ke peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim berkata: Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpiku bahawa aku akan menyembelihmu. Apakah pendapatmu? Anaknya menjawab: Wahai ayah, lakukanlah apa yang diperintahkan kepadamu. Insya ALLAH, ayah akan mendapati aku termasuk orang-orang yang sabar.

Setelah kedua-duanya berserah bulat-bulat (menjunjung perintah ALLAH itu), Nabi Ibrahim merebahkan anaknya dengan meletakkan iringan mukanya di atas tompok tanah. (KAMI sifatkan Ibrahim dengan kesungguhan azamnya itu telah menjalankan perintah KAMI).

Lantas KAMI menyerunya: Wahai Ibrahim! Engkau telah menyempurnakan maksud mimpi yang engkau lihat itu. Demikianlah sebenarnya KAMI membalas orang-orang yang berusaha mengerjakan kebaikan.


Sesungguhnya perintah ini adalah satu ujian yang nyata dan KAMI tebus anaknya itu dengan seekor binatang sembelihan yang besar serta KAMI kekalkan baginya (nama yang harum) di kalangan orang-orang yang datang terkemudian.” – Surah al-Soffaat: 101-108.

Rentetan dari peristiwa ini, saban tahun ketika merayakan hari raya Aidiladha maka umat Islam menyembelih binatang-bintang korban lalu mengagih-agihkannya kepada golongan yang kurang bernasib-baik seperti orang miskin, anak yatim, orang Islam yang sedang ditimpa musibah dan lain-lain lagi.

KeSiMpULaNnYA...

IkTiBar DaRiPaDa CeRiTa NaBi IbRaHim a.s Dan NaBi IsMaiL a.s

BuKaN sEtAKaT KuRBan HaIWan PeLihaRaaN 

TeTaPi NYaWa&HaRtA Ke jALaN ALLaH S.W.T..

BaGi MeNeNGaKkan SuRuHaN ALLaH S.W.T..

BaGi SaHaBat2x..

KaT Mne2x..

KiTa berAdA..

PeRgOBAnaN PeRLu DiLaLui & DiTeMpUH..

DeNgAN BaIK..

KeRaNa ItU aDalaH UjiAn DaRiPadA ALLaH S.W.T..

SeKiAN TeRiMA kaSiH.

SeLaMAt HaRi RaYa AiDiLAdHA..

WaLLaHuaLaM..


No comments:

Post a Comment